Van babykamer naar peuterkamer – 6 handige tips

Peuterkamer inspiratie houten bed

Toen je in verwachting was van jouw kindje, heb je vast en zeker met heel veel plezier de babykamer ingericht. Een prachtig kamertje om je kleintje in te verwelkomen! Inmiddels heb je twee keer geknipperd met je ogen.. en is je baby ineens al een grote peuter! ;) Want echt.. soms voelt het alsof het zo snel gaat allemaal. Eén troost: ook een peuterkamer inrichten is weer heel erg leuk om te doen! In dit blog geef ik je 6 tips hoe je jouw babykamer kan restylen tot een peuterkamer.

Kinderkamer kapstok

Van babykamer naar peuterkamer

En ineens is dat moment toch echt daar: jouw stoere peuter is echt dat prachtige en schattige babykamertje ontgroeit. Je kindje past nauwelijks nog in het ledikant of probeert er zelfs uit te klimmen! Ook de commode wordt al steeds minder gebruikt. Of misschien is er een klein broertje of zusje onderweg, en is het tijd voor een nieuwe kamer. Genoeg redenen om te gaan nadenken over een restyling van je babykamer naar een peuterkamer. Maar hoe pak je dit aan, het inrichten van een mooie en fijne peuterkamer voor je zoon of dochter? Met deze 5 tips weet jij precies waar je op kunt letten.

Peuterbed

Nu het ledikant te klein is geworden, is het tijd voor een groter bed. Maar de overgang van ledikant naar een groot bed is voor jouw kindje best even wennen. Er zijn daarom mooie tussenmaten verkrijgbaar, wat de overgang naar een nieuw bed een stuk leuker (en veiliger) maakt. Een peuterbed heeft een formaat van 70×140 of 70×160 cm. Vergelijk dat eens met de 60×120 cm van een ledikant en je ziet al direct: dit is een kleine overgang voor je kindje. De meeste peuterbedden hebben ook nog eens opstaande randjes of een uitvalhekje, wat er voor zorgt dat je peuter zich nog steeds veilig en geborgen voelt. Maar hij of zij heeft wel de mogelijkheid zelf in en uit het bedje te klimmen én heeft weer meer ruimte.

 

Er zijn ook heel handige meegroeibedden verkrijgbaar. Deze zijn verstelbaar in lengte, waardoor ze letterlijk met je kindje kunnen meegroeien. Misschien had jij al een meegroei ledikant gekozen, dan vergroot je deze eenvoudig naar een peuterbed. Maar er zijn ook peuterbedden verkrijgbaar die je kunt uitschuiven tot een éénpersoonsbed. Een duurzame keuze waar je nog heel lang plezier van hebt. Een bekend voorbeeld is het meegroeibed van Sebra. Maar ook het merk Oliver Furniture heeft prachtige meegroeibedden. Neem vooral eens een kijkje op de website van Store of Daydreams voor een aantal mooie én praktische bedden. 

 

Babykamer ledikant

Kinderkamer beddengoed

Maar welk beddengoed kies je voor je peuterbed? Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden.
Om te beginnen heb je het junior formaat dekbed van 100 x 140 cm. Dit past precies op een peuterbed, maar persoonlijk vind ik dat er niet zo veel ruimte overblijft voor het instoppen van het beddengoed. Er zijn ook dekbedjes verkrijgbaar in maat 120 x 150 cm. Dit geeft je net iets meer ruimte om je kindje lekker in te stoppen. Nog één maat groter is een v
olwassen formaat: een éénpersoonsdekbed (90x200cm) kun je ook gebruiken in een peuterbed. Dat lijkt misschien wat groot, maar je hebt lekker veel dekbed om in te stoppen en je kunt het dekbed ook gebruiken als je kleine straks doorgroeit naar een groter bed. Wel zo duurzaam!

Beddengoed peuterkamer      Beddengoed peuterkamer

Tijdloos inrichten

Kies voor de inrichting van je peuterkamer liever voor een stijl, die je bepaald door het maken van een moodboard, in plaats van een thema. Een thema doorvoeren in je kinderkamer klinkt makkelijk, omdat je het in alles kunt laten terugkomen. Bijvoorbeeld een jungle behang, beddengoed, accessoires.. Maar kinderen groeien snel en hun interesses groeien net zo hard met ze mee. Een thema kamer kan dus zomaar ineens niet meer aansluiten bij je kindje. En dan kan de hele jungle zo de deur weer uit. Kies liever voor een mooi behang, waarvan je weet dat jullie het over een paar jaar nog steeds mooi vinden. Dit behang kun je aanvullen met een mooie verfkleur, die je op één andere wand of juist op alle wanden toepast. Met een gedempte en rustige kleur zet je een heel goede basis neer. Wil je tussendoor je peuterkamer toch een andere look geven, dan kun je met kleine aanpassingen in de accessoires weer een heel andere stijl maken.

Babykamer styling

Slim hergebruiken

Kijk ook eens goed naar wat je nog hebt staan in huis of in je kinderkamer. Misschien koos je in je babykamer wel voor een mooi behang, wat tijdloos genoeg was om te laten hangen in je peuterkamer. Met nieuwe accessoires kom je dan ook al heel ver! Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Leuk om te zien toch? De basis van de kamer is hetzelfde, maar door andere meubels en accessoires krijg je weer een heel nieuw kamertje.

Babykamer behangcirkel      Peuterkamer jongen


De commode kan in een peuterkamer ook een handige ladenkast zijn en hoeft misschien helemaal niet weg. Heb je de mogelijkheid, schilder hem dan eens in een andere kleur. Dan is hij weer als nieuw. Kijk ook goed welke accessoires nog leuk zijn om opnieuw te gebruiken. Dit vormt je basis en van hieruit ga je de rest van de inrichting bepalen.

Kinderkamer accessoires

Het afstylen kan beginnen, misschien wel het leukste deel van het inrichten! Met accessoires kun je een heel leuke en gezellige sfeer creeeren in je peuter kinderkamer. Welke accessoires wat mij betreft onmisbaar zijn in een kinderkamer? Kijk eens naar mooi nieuw beddengoed, leuke kussentjes voor op het bed, een zacht vloerkleed (heerlijk om op te spelen), leuke posters en wanddecoratie, een mooie lamp en laat but not least.. Opbergers! Met al dat speelgoed wat jouw Mini verzamelt is opruimen heel fijn.

Kinderkamer accessoires nachtlampje

Veiligheid

Tot slot blijft veiligheid natuurlijk het aller belangrijkste. Houd er rekening mee dat je kleine peuter uit zijn of haar nieuwe bed kan klimmen. Niets leuker dan op onderzoek uitgaan in je eigen kamer! Zorg dat er iets te ontdekken valt, maar zorg ook dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Kan je kindje ergens op klimmen? Zich ergens aan stoten? Of iets omtrekken? Haal dit weg uit de kamer, zodat je kindje veilig op ontdekkingstocht kan.

Foto credits: Iamaureen

Hier shop je de producten: Behangcirkel: Pimpelmees | Blauwe ballonnen (Baloo): Druiventuintje | Grijze kist en witte kisten: Treasure Trunks | Trui, houten olifant, aapje, hemeltje, appelmand, nachtlampje kat, boeken en peer stapelaar: Vier Seizoenen | Vloerkleed, kussens en deken met kwastjes: Benio | Peuterbed Petit Puk | Dekbedovertrek en hoeslaken Witlof for Kids | Lamp en kapstok Liefs van Emma | Houten ballon en houten vliegtuigjes Mommies&Miracles

No Comments

Post a Comment