Zelfmaken: Kijkdoosje voor de kinderkamer

 

Ik geef het eerlijk toe: weggooien van spullen is niet mijn sterkste kant.. Stel je voor dat je iets nog eens ergens voor kunt gebruiken ;) Zo bewaar ik bijvoorbeeld de doosjes van mijn online Zara bestellingen. Ik snap dat je nu denkt: hoezo? Maar ik ga je laten zien hoe je zo’n eenvoudig doosje omtovert tot een leuke zelfmaker voor je kinderkamer!

Kijkdoosje maken

Zelfgemaakte accessoires vind ik heel leuk in een kinderkamer. En is je kind oud genoeg? Dan maak je zo’n uniek item natuurlijk gezellig samen. Voor de kamer van Fedde liep ik al een tijdje met het idee een kijkdoosje te maken. Met het doosje van de Zara dus. Een leuke afbeelding kon ik maar niet vinden, tot ik deze download voorbij zag komen. Het is eigenlijk een pop-up plaat, gemaakt door Pimpelmees voor de Kinderkamerstylist, maar ik kon hem perfect gebruiken voor de kijkdoos!

Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je zelf deze leuke kijkdoos kunt maken. Geef het doosje een mooie plek in de kinderkamer: bijvoorbeeld op een kastje of hang het aan de muur. Een uniek en persoonlijk accessoires, want je hebt hem helemaal zelf gemaakt!

Stap 1

Download de gratis printable van Pimpelmees op Kinderkamerstylist.nl. Print de onderste helft (met de beer) en bovenste helft (achtergrond met wolkjes) apart van elkaar op A4. Je kunt een fotobewerkingsprogramma gebruiken om de twee helften van elkaar los te ‘snijden’ en ze zo apart te printen. TIP: Passen de kleurtjes van de print niet helemaal bij je kinderkamer? Print de afbeelding dan in zwart-wit. Je kunt er ook voor kiezen de kleurtjes van de onderste helft (met de beer) te behouden en alleen de achtergrond met wolkjes zwart-wit te printen.

Stap 2

Teken op de voorkant van het doosje een ‘raampje’. Ik heb een rand van 2,5 cm breed aangehouden vanaf de zijkanten.

Stap 3

Snijd het raampje uit met een mesje en ijzeren lineaal. Als het lukt kun je de zijkanten van het doosje even losmaken zodat je het plat kunt leggen, later plak je deze dan weer vast. Gebruik wel een snijmat of een stuk karton om er onder te leggen. Bewaar nog even het stuk karton wat je hebt uitgesneden.

Stap 4

Knip alle onderdelen van de print uit. Knip de achtergrond op de juiste maat van het doosje en plak deze vast in het doosje. Zorg dat je een randje onder elk figuurtje mee knipt, die heb je straks nodig om de onderdeeltjes vast te zetten in de kijkdoos.

Stap 5

Maak een opstaand randje van karton die je straks in de bodem vastmaakt, zodat de figuurtjes op dezelfde hoogte staan als je raampje. Een soort podium in een omgedraaide U vorm. Gebruik hiervoor het karton wat je over hebt van het uitsnijden van het raampje. Maak hem op maat van het doosje, dus meet de diepte op van de binnenkant goed op. Neem een halve centimeter speling zodat het kartonnetje zeker past. Het Zara doosje is 4cm diep en mijn raampje begint op 2,5 cm hoog, dus ik teken streepjes op 2, dan 3,5 en dan weer 2 cm. Op het laatste streepje knip of snij je het karton af. De middelste streepjes snij je een klein beetje in zodat je hier het karton kunt omvouwen.

Stap 6

Leg het kartonnetje plat neer en maak een compositie van je figuurtjes. Hoe dieper het doosje, hoe meer figuurtjes te kwijt kunt in je kijkdoosje. Als je tevreden bent over de compositie dan teken je lijntjes af waar je het karton gaat insnijden. Zet de figuurtjes vast in het karton door ze door de snijrandjes heen te halen en ze onder het kartonnetje vast te plakken. Vouw hiervoor het randje papier aan de onderkant van het kartonnetje om en plak vast.

Stap 7 en 8

Plak de voorgrond vast aan de binnenkant van het raampje. Let goed op dat hij er aan de voorkant ook mooi uit ziet en niet te hoog of laag zit.

Stap 9

Zet je kartonnetje (podium) met figuurtjes vast in het doosje dmv lijm of dubbelzijdig tape. Vouw het doosje dicht en plak alle randjes vast zodat hij goed dicht blijft zitten.

Stap 10

Klaar is Kees! Toch maar goed dat je dat doosje van de Zara hebt bewaard toch? ;)

Ik maakte deze blog voor Kinderkamerstylist.nl. De foto’s maakte ik tijdens onze verbouwing in de tijdelijke kamer van Fedde. Benieuwd naar zijn vorige kamertje? Klik dan hier voor een binnenkijker.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

No Comments

Post a Comment